Najava akcije u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\auto i palica.jpg

U noći 18./19. lipnja (subotu/nedjelju) između 21 i 4 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

FOTO: MUP

Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
 
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
 
Statistički gledano, u prvih pet mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 283 prometne nesreće (291 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 208 s materijalnom štetom (194 u 2021.g.), 71 s ozlijeđenim osobama (92 u 2021.g.), te 4 sa smrtno stradalim osobama (5 u 2021.g.).
 
U prometnim nesrećama ukupno su stradale 94 osobe (132 u 2021.g.), od čega je 6 osoba smrtno stradalo (6 u 2021.g.), 20 osoba je teže ozlijeđeno (40 u 2021.g.), a 68 ih je lakše ozlijeđeno (86 u 2021.g.). Iako je broj prometnih nesreća skoro identičan ipak je smanjen broj osoba koje su stradale, pogotovo teško.
 
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 12 ili 4,2% svih prometnih nesreća u kojima je 5 osoba smrtno stradalo dok ih je 14 ozlijeđeno (3 teže i 11 lakše), dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 14 prometnih nesreća u kojima je 18 osoba ozlijeđeno.
 
Mladi vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 3 prometne nesreće u kojima su 2 osobe smrtno stradale, a 4 su ozlijeđene, dok su u istom vremenskom razdoblju prošle godine prouzročili 1 prometnu nesreću s 1 ozlijeđenom osobom.
 
Bitno je napomenuti kako su u prva četiri mjeseca ove godine policijski službenici u prometu na cestama zatekli 384 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 34 vozača koja su odbili ponuđeno testiranje, dok su u istom periodu prošle godine pod utjecajem alkohola i/ili droga zatekli 215 vozača i 25 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje. Općenito je tijekom 2022.g. porast broja evidentiranih prekršaja u prometu, prednjači vožnja neprimjerenom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i nekorištenje sigurnosnog pojasa.        

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave