Najava akcije u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\motocikl.jpg

U petak 10. lipnja, u vremenu od 10 do 16 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prometnih nesreća i prekršaja koje uzrokuju vozači mopeda i motocikla

FOTO: MUP
          
U akciji će maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava biti usmjeren na utvrđivanje ciljanih prekršaja kao što je brzina, prema kojima će se vremenski i prostorno odrediti mjesta postupanja policijskih službenika, represivne aktivnosti će se usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje ostalih najtežih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola/droga, korištenje mobilnog telefona, nepropisna pretjecanja (npr. preko pješačkog prijelaza), upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom) te posebno prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.  
 
Statistički gledano, u prvih pet mjeseci 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 283 prometne nesreće (291 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 208 s materijalnom štetom (194 u 2021.g.), 71 s ozlijeđenim osobama (92 u 2021.g.), te 4 sa smrtno stradalim osobama (5 u 2021.g.).
 
U prometnim nesrećama ukupno su stradale 94 osobe (132 u 2021.g.), od čega je 6 osoba smrtno stradalo (6 u 2021.g.), 20 osoba je teže ozlijeđeno (40 u 2021.g.), a 68 ih je lakše ozlijeđeno (86 u 2021.g.). Iako je broj prometnih nesreća skoro identičan ipak je smanjen broj osoba koje su stradale, pogotovo teško.
 
Promatrajući samo mjesec lipanj u posljednjih 5 godina, vozači mopeda ili motocikala su uzrokovali ukupno 35 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 1 u kojoj je 1 osoba smrtno stradala. Kao uzroke prometnih nesreća ističemo nepropisnu ili neprilagođenu brzinu (17 PN), nepropisno kretanje po kolniku (9 PN), nepropisno pretjecanje (3 PN), nepropisno uključivanje (2 PN) i dr. Ipak napominjemo da je tijekom 2021.g. smrtno stradalo 7 osoba na mopedima i motociklima!
 
Dominantni uzroci tih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecanja prava na upravljanje i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.
 
Posebno napominjemo kako je povećan broj prekršaja gdje vozači ne koriste zaštitnu kacigu (50 u odnosu na 23 prošle godine), zatim nepropisno pretjecanje/obilaženje (64 u odnosu na 23) dok smo primijetili i određen broj neregistriranih vozila te vozača koji razgovaraju na mobilni telefon tijekom vožnje, za što su prekršajno prijavljeni!
       
Pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, nose zaštitne kacige i posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, a također i vozače osobnih i teretnih vozila da svojom vožnjom ne ugrožavaju upravo vozače mopeda i motocikliste, sve iz razloga jer je čovjek ključni faktor za sigurnost prometa, samo odgovornim ponašanjem svih u prometu doprinosimo sigurnosti.

Najave