Najava akcije povodom Martinja

Slika \PU_SK\slike\vijesti\alkotest01.jpg

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja (11. studenog 2021.g), koji će se obilježavati tijekom razdoblja od 11. - 14. studenog, očekuje se povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića

Obzirom na navedeno, a u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija u cjelini, kao i na našem području, sukladno dosadašnjim iskustvima u tom će vremenu poduzimati pojačane mjere preventivno represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“ 11./12. studenog te u vikende prije i poslije „Martinja“, odnosno petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak (5./6., 6./7., 7./8., 12./13., 13./14. i 14./15. studenog).
          
U nadzor prometa u ove dane će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja kao i prometnih nesreća zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.
 
Alkoholizirani vozači su na našem području u prvih deset mjeseci ove godine skrivili 76 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, ali je bilo 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Mladi vozači (do 24 godine) pod utjecajem alkohola su skrivili 8 prometnih nesreća od kojih 4 s ozlijeđenim osobama.
 
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 
- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
- koristite javni prijevoz,
- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
- zamolite nekog trijeznog da vas odveze,
- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.
 
Pozivamo sve vozače da prije i u vrijeme vožnje ne konzumiraju alkoholna pića ili droge, te poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer samo odgovorno ponašanje doprinosi sigurnosti u prometu.

Najave