Najava akcije nadzora brzine - ROADPOL

Slika \PU_SK\slike\vijesti\brzina2.JPG

U tjednu od 19. (ponedjeljak) do 25. travnja (nedjelja), u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu te smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači koji voze nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u sklopu tjedna provođenja akcije na nivou Europske unije ROADPOL - pojačanog nadzora brzine, Policijska uprava šibensko-kninska će biti uključena u akciju


U navedenom razdoblju na području Policijske uprave šibensko-kninske će se kontinuirano provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području dok izdvajamo srijedu, 21. travnja, kada će se pojačani nadzor odvijati neprestano 24 sata.
 
Ove godine, osim uključivanja svih medija u najavi akcije, i građani se mogu uključiti u ovu akciju tako da nam putem naše e-mail adrese sibensko-kninska@policija.hr do 18. travnja do 10 sati dostave prijedloge lokacija na kojima bi željeli da se nadzire brzina. Tako dostavljene prijedloge građana ćemo analizirati i temeljem analize pojedine i uvrstiti među lokacije pogodne za nadzor brzine.
 
Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano bilježimo trend povećanja broja prometnih nesreća izazvanih nepropisnom brzinom odnosno tijekom prva tri mjeseca 2021.g. evidentirano je 48 prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad je evidentirano 39 prometnih nesreća. Također, osim povećanog broja nesreća povećan je i broj stradalih osoba u tim nesrećama, odnosno u 2021.g. smo evidentirali 1 smrtno stradalu, 13 teže i 18 lakše ozlijeđenih osoba, a u 2020.g. 6 osoba je teže i 19 lakše ozlijeđeno.
  
Ovom prilikom ističemo kako je tijekom 2021.g. evidentirano 1132 prekršaja vozača koji su vozili nepropisnom brzinom što je za 40,9% manje nego prošle godine, ali povećan je broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas, koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo, koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ili druge prometne znakove te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje.
 
Pozivamo vozače da mogu predlagati lokacije na kojima, temeljem vlastitih iskustava, žele prisutnost policije radi nadzora brzine kretanja vozila, ali ih i upozoravamo da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave