Najava akcije nadzora brzine kretanja i korištenja sigurnosnog pojasa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\Stop policija1.jpg

Sutra, u četvrtak, 10. lipnja u vremenu od 10 do 15 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila i korištenja sigurnosnog pojasa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području


Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja brze vožnje kao i nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano bilježimo negativan trend rasta broja prometnih nesreća odnosno u prvih pet mjeseci 2021.g. evidentirana je 291 prometna nesreća u odnosu na isto razdoblje 2020.g. kad je evidentirano 245 prometnih nesreća.
 
Nadalje, od navedene 291 prometne nesreće, nepropisna brzina je direktni uzrok za ukupno njih 79 od kojih 4 u kojima je 5 osoba smrtno stradalo i 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 19 osoba zadobilo teške, a 32 osobe lakše tjelesne ozljede i 39 s materijalnom štetom, za razliku od istog razdoblja prošle godine kad je evidentirano 66 prometnih nesreća zbog nepropisne brzine, od čega 34 s materijalnom štetom i 32 s ozlijeđenim osobama, u kojima je 10 osoba zadobilo teške i 36 osoba lakše tjelesne ozljede.
 
Uz povećanje broja prometnih nesreća ove godine bilježimo povećanje i ukupnog broja prometnih prekršaja, prvenstveno broj prekršaja vozača koji ne koriste sigurnosni pojas (1259 u 2021.g. – 960 u 2020.g.), koji voze neregistrirano ili tehnički neispravno vozilo (202 u 2021.g. – 137 u 2020.g.), koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu ili druge prometne znakove (641 u 2021.g. – 437 u 2020.g.) te koji koriste mobilni telefon tijekom vožnje (252 u 2021.g. – 232 u 2020.g.). Međutim, uz povećanje ukupnog broja prometnih prekršaja evidentirali smo manje prometnih prekršaja nepropisne brzine, pa je tako tijekom ove godine evidentirano 2670 takvih prekršaja nasuprot 2020.g. kad je evidentirano 2996 prekršaja nepropisne brzine.
 
Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave