Najava akcije nadzora brzine i korištenja sigurnosnog pojasa

Slika \PU_SK\slike\vijesti\mjerenje brzine.jpg

U ponedjeljak 25. siječnja u vremenu od 12 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila i korištenje sigurnosnog pojasa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području

Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su  nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.
 
Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom 2020.g. evidentirano je 816 prometnih nesreća u odnosu na 2019.g. kad su evidentirane 1154 prometne nesreće. Ako analiziramo samo one prometne nesreće uzrokovane nepropisnom i neprilagođenom brzinom, u 2020.g. evidentirano je 225 prometnih nesreća, od kojih 107 s ozlijeđenim osobama i 1 sa smrtno stradalom osobom, dok je tijekom 2019.g. evidentirano 290 prometnih nesreća, od čega 116 s ozlijeđenim osobama i 8 sa smrtno stradalim osobama.
 
Međutim, krajem 2020.g. (studeni i prosinac) evidentirano je 109 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 22 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pri tom 4 osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.
 
Uz pad broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom bilježimo i pad prometnih prekršaja nepropisne brzine i nekorištenja sigurnosnog pojasa, pa je tako tijekom 2020.g. evidentirano 7277 prekršaja nepropisne brzine nasuprot 2019.g. kad je evidentirano 8725 takvih prekršaja, a 2020.g. je evidentirano 2149 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u odnosu na 2019.g. i 2860 takvih prekršaja.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave