Najava akcija u prometu

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

Sutra, u srijedu, 16. lipnja u vremenu od 10 do 15 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, a od 16. do 22. lipnja akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga


Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, nepropisno pretjecanje, istek važnosti prometne dozvole i dr., a poseban naglasak će biti stavljen na recidiviste u prometu.  
                   
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja ove vrste.
 
Statistički gledano bilježimo negativan trend rasta broja ukupnih prometnih nesreća odnosno u prvih pet mjeseci ove godine bilježimo 291 prometnu nesreću u odnosu na isto razdoblje 2020. g. kada je evidentirano 246 prometnih nesreća.
 
Nadalje od navedene 291 prometne nesreće, 5 prometnih nesreća je sa 6 smrtno stradalih osoba, 92 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama od čega 42 osobe s teškim a 85 s lakšim ozljedama te 194 prometne nesreće s materijalnom štetom, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada je evidentirano 246 prometnih nesreća od čega 1 prometna nesreća s 1 smrtno stradalom osobom, 67 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama od čega 23 s teško i 69 lakše ozlijeđenih osoba, te 178 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
 
Uz povećanje broja prometnih nesreća ove godine bilježimo i povećanje ukupnog broja prometnih prekršaja, odnosno u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano je 7 117 prometnih prekršaja, od čega 1 260 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 6 939 prekršaja od čega 964 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.
 
Iz navedenih statističkih podataka razvidno je da veliki broj vozača i putnika u vozilima ne koriste sigurnosni pojas što je u neposrednoj vezi s brojem teško ili smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća i direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.
 
 
Nadalje, a kako smo ranije već najavili, u vremenu od 16. do 22. lipnja 2021.g. održati će se pojačani nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga i to temeljem Plana aktivnosti organizacije Europske mreže prometne policije-ROADPOL na području država Europske unije, a shodno tome i na našem području.
 
Cilj ove akcije je sankcioniranje prekršaja takve vrste ali i svih ostalih težih prekršaja koje čine vozači, mladi vozači i recidivisti u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje za vrijeme trajanja zabrane upravljanja vozilima ili isteka važnosti prometne dozvole kao i svih ostalih težih prekršaja koji dovode do teških posljedica u prometu.
 
Pozivamo vozače svih vrsta vozila, da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave