"MIR I DOBRO"

Slika PU_SK/slike/PU/mir-i-dobro-2011.jpg

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, biti utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO»,

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, biti utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011.g. (ponedjeljak) do 8. siječnja 2012.g.(nedjelja)

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i ranije apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pred prazničkog raspoloženja, kako bi utjecali na djecu sprječavajući ih, a ne potičući,  na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i na taj način spriječe tragične posljedice.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja građana proteklih godina na području naše Policijske uprave, gdje nažalost bilježimo,

2005./2006.g. jednu teže ozlijeđenu osobu, 2006./2007.g. jednu lakše ozlijeđenu osobu i 2007./2008.g.ukupno je ozlijeđeno 4 osobe od kojih su 2 teže ozlijeđene,  2008./2009. bilježimo i lakše tjelesne ozlijede jednog djeteta, tijekom 2009./2010.g. jedna osoba je teže tjelesno ozlijeđena, a tijekom 2010./2011.g. lakše su ozlijeđene 2 osobe, od kojih je jedna maloljetna.

Obzirom na gornje, upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu kao i na propisan način prometa pirotehničkih sredstava temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima.

Prema odredbama ovoga Zakona pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Nadalje, Zakonom je propisana prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava, a slijedom čega se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama i to osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, pirotehnička sredstva III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina, a pirotehnička sredstva razreda III. mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, a li samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja godine.

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda I. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima.  

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Obzirom na gornje, policijski službenici naše Policijske uprave će kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

Glede naprijed navedenog, pozivamo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s   tim smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, a posebice djece, obavijeste  najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.



Stranica