Europski dan bez poginulih u prometu

Slika PU_SK/slike/PU/Dan bez poginulih u prometu logo.jpg

Kako bi se povećala svjesnost prema odgovornom i sigurnom ponašanju u prometu, prije dvije godine (2016.g) na europskoj razini je pokrenut projekt EDWARD – Europski dan bez poginulih u prometu na europskim cestama, a koji će se provestisutra, 19. rujna.

 Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije, uz velik broj poznatih organizacija i inicijativa, a cilj projekta je svakogodišnja promocija Dana bez poginulih u prometu i ujedno dostizanje dugoročnog cilja smanjivanja i održavanja niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih u prometu na cestama u svijetu, a ujedno i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stava, posebno u odnosu na rizike s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu.

U sklopu provođenja ovog projekta na sam Europski dan bez poginulih u prometu će i na našem području biti provedene pojačane preventivno-represivne aktivnosti kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, smanjio broj prekršaja i postigao cilj ovog projekta, dan bez poginulih osoba u prometu. 

Na našem području je u prvih osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 8 osoba smrtno stradalo, a 80 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017.g. na našem području su zabilježene tri prometne nesreće s materijalnom štetom, a tog je utvrđeno ukupno 78 prekršaja, od kojih 2 zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 20 zbog nepropisne brzine, 34 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 4 zbog korištenja mobitela tijekom vožnje 2 zbog vožnje bez zaštitne kacige i 16 ostalih prekršaja.

Stoga pozivamo i upozoravamo vozače da pri vožnji poštuju prometne propise kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige i da tijekom vožnje ne koriste mobitele,  jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.



Pisane vijesti