Akcija u prometu za vikend

Slika \PU_SK\slike\vijesti\palica na leđinma.jpg

U noći 5./6. ožujka (subotu/nedjelju) između 23 i 5 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
 
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
 
Statistički gledano, u siječnju 2022.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirane su 42 prometne nesreće (47 u istom razdoblju 2021.g.) od kojih 34 s materijalnom štetom (29 u 2021.g.), 7 s ozlijeđenim osobama (18 u 2021.g.), te 1 sa smrtno stradalim osobama (0 u 2021.g.). Smanjen je broj prometnih nesreća za 10,6%, bitno je za naglasiti da je smanjen broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 11 ili 61,1%, a evidentirali smo i 1 prometnu nesreću sa smrtno stradalima (0 u 2021.g.).
 
U prometnim nesrećama je ukupno stradalo 9 osoba (22 u 2021.g.), od čega je 1 osoba smrtno stradala (0 u 2021.g.), 3 osobe su teže ozlijeđene (6 u 2021.g.), a 5 ih je lakše ozlijeđeno (16 u 2021.g.)
 
Osim toga, u siječnju 2022.g. evidentirali smo 4 prometne nesreće koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola (1 sa ozlijeđenom osobom), zatim 10 prometnih nesreća koje su izazvali mladi vozači (1 s ozlijeđenim osobama) dok prometnih nesreća mladih pod utjecajem alkohola nije bilo.
 
Bitno je napomenuti da je tijekom siječnja 2022.g. evidentirano 78 vozača koji su upravljali pod utjecajem alkohola ili droga (porast od 129% u odnosu na siječanj 2021.g.!) kao i 15 vozača koji su odbili ovakvo testiranje, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima. Općenito je tijekom 2022.g. porast broja evidentiranih prekršaja u prometu, prednjači vožnja pod utjecajem alkohola i nekorištenje sigurnosnog pojasa.        
          
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Najave