Akcija "Poštujte naše znakove"

Slika \PU_SK\slike\počela školska godina.jpg

Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske će tijekom rujna provoditi akciju Poštujte naše znakove usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji su prvi put sudionici u cestovnom prometu

Početkom nove školske godine policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske će sukladno zadaćama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i zadaćama Provedbenog plana preventivnog djelovanja policije na poslovima nadzora i upravljanja u cestovnom prometu, temeljem dosadašnjih iskustava na području naše Županije, tijekom rujna provoditi akciju „Poštujte naše znakove“ usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji su prvi put sudionici u cestovnom prometu. 
 
Zbog posebnih epidemioloških mjera, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja dogovorilo da će se edukacija o pravilnom ponašanju u prometu odvijati primarno putem modernih tehnologija.
 
Svaki će prvašić, kroz preventivno-edukativni video „Poštujte naše znakove“, steći potrebna znanja o sigurnom ponašanju u prometu, a virtualni policajci Mario i Ante upoznat će ih sa značenjem prometnim znakovima i prometnim pravilima.

Video možete preuzeti na sljedećoj poveznici:
https://mup.gov.hr/vijesti/video-pocela-skola-oprez-u-prometu/286529.
 
Policijski službenici također će u okviru akcije pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebno u vrijeme početka i završetka nastave omogućavajući time nesmetan i što sigurniji dolazak djece u školu kao i odlazak iz škole, kao i dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, a posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.
 
Naši statistički pokazatelju upućuju na pozitivan trend stanja u prometu u odnosu na  stradalu djecu, a čemu uvelike doprinosi i ova preventivna akcija, koja, osim djecu, na posebnu pozornost opominje i vozače. Tako je u prošloj godini na našem području u prometnim nesrećama ozlijeđeno 14 djece (36 - 2018.g.), od kojih je njih 1 zadobilo teže (6 -2018.g.), a 13 lakše tjelesne ozljede (30 - 2018.g). Od ukupnog broja ozlijeđene djece u prometu, 4 djece je stradalo kao pješaci (11 - 2018.g.), od kojeg broja nije bilo teže ozlijeđene djece (2 - 2018.g.), te je svih 4 djece lakše ozlijeđeno (9 - 2018.g.). Nadalje, 4 djece je lakše ozlijeđeno pri vožnji bicikla (8 - 2018.g.), dok je 6 djece ozlijeđeno kao putnici u osobnim automobilima (17 - 2018.g.), od kojih je 1 teže (4 - 2018.), a 5 lakše ozlijeđeno (13 - 2018.g).
 
Obzirom na sve naprijed navedeno pozivamo vozače na posebnu pozornost na zaštitu djece u prometu i njihovu sigurnost.
 

Pisane vijesti