Akcija "Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021."

Slika \PU_SK\slike\vijesti\motocikli.jpg

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, ove godine u vremenu od 3. svibnja (ponedjeljak) do 8. svibnja (subota) na cijelom teritoriju Republike Hrvatske će biti organizirana preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021.

Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda i svih ostalih vozila L kategorije, obzirom su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu.
 
Napominjemo da je akcija preventivna, a temelji se na poticanju vozača da u ovom vremenu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, bez naknade i bilo kakve sankcije izvrše tehnički pregled vozila prvenstveno radi sigurnosti u prometu, odnosno sprječavanja prometnih nesreća uzrokovanih upravo tehničkom neispravnošću. Od akcije će biti izuzeta vozila koja u navedenom tjednu budu imala zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.
 
Međutim, bitno je za napomenuti kako policija neće aktivno sudjelovati u ovoj akciji kroz zaustavljanje vozača i upućivanja na tehnički pregled, već će policija kroz svoje redovne službene zadaće ukazivati vozačima na ovu mogućnost, a vozači za čija se vozila pri tehničkom pregledu utvrdi tehnička neispravnost neće snositi bilo kakvu sankciju, odnosno neće plaćati kaznu, niti će taj podatak biti evidentiran, niti dostavljan policiji.
 
Naši statistički pokazatelji u prometu u protekla tri mjeseca ove godine pokazuju da, i pored učestalih akcija u prometu, na našem području bilježimo 108 prekršaja neregistriranog i tehnički nepregledanog vozila, što je u odnosu na vrstu prekršaja znatan broj, a ujedno i pokazatelj na nužnost ovakve preventivno-sigurnosne akcije.
 
Pozivamo sve vozače motocikala i mopeda i ostalih vozila L kategorije, da se uključe u ovu akciju, tako da u bilo kojoj stanici za tehnički pregled izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti svog vozila i na taj način doprinesu, kako svojoj, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu. 
 

Najave