Šibenik - dovršeno opsežno kriminalističko istraživanje

Slika PU_SK/slike/vijesti/uhicenik01.jpg

U Odjelu kriminalističke policije ove PU dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim Šibenčaninom osumnjičenim za kaznena djela krivotvorenja isprave, prijevare u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i drugih davanja.  

foto: ilustracija

U Odjelu kriminalističke policije ove PU dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim Šibenčaninom osumnjičenim za kaznena djela krivotvorenja isprave, prijevare u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i drugih davanja. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni kao odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem u Šibeniku, u vremenu od mjeseca travnja 2006.g. do  26.rujna 2008.g., s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju tvrtku, krivotvorio Obavijesti Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Šibenik o namjeni zemljišta za čestice zemlje u Zatonu i Bilicama, tako što je u tim Obavijestima ne građevinske čestice prikazao kao građevinske. Potom je uporabom takvih obavijesti kod ovlaštenog procjenitelja pribavio elaborate sa znatno većim iskazanim vrijednostima zemljišta, koja je, kao instrumente osiguranja plaćanja uporabio kod banke iz  Zagreba i Zadara, a sve s ciljem podizanja dugoročnih kredita veće vrijednosti. Osumnjičeni odobrene kredite do danas nije vratio, a kreditna dugovanja se ne mogu podmiriti zbog konstantne blokade žiro-računa tvrtke od 05.11.2007.g.

Opisanim načinom osumnjičeni je banku iz Zagreba oštetio za iznos od 2 014 247.25 kuna, a banku iz Zadara za iznos od 979 845 kuna.

Nadalje je ovim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičeni u vremenu od  dana prve kupoprodaje zemljišta, 28.03.2006.g. do dana 26.09.2008.g., Ministarstvu financija Republike Hrvatske izbjegao prijavu i plaćanje poreznih obveza proizašlih iz kupoprodaja  čestica zemlje u Zatonu i u Bilicama, te time Proračun Republike Hrvatske oštetio za iznos od 180 060.90 kuna.

Osumnjičeni je opisanim ponašanjem svojoj tvrtci pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2 994 092.25 kuna, te je s tog  osnova, a sukladno zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, tvrtka odgovorna za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, doveden  Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku, zbog kaznenih djela za koja je osumnjičen.



Stranica