Startaju biometrijske putovnice 2. generacije

Slika PU_SK/slike/serverske/specimen_prva.jpg

Počevši od 18. siječnja 2010. godine Policijska uprava šibensko-kninska i policijske postaje koje obavljaju upravne poslove, PP Drniš i PP Knin, započinju s izdavanjem biometrijskih putovnica 2. generacije.


 foto: mup.gov.hr
Počevši od 18. siječnja 2010. godine Policijska uprava šibensko-kninska i policijske postaje koje obavljaju upravne poslove, PP Drniš i PP Knin, započinju s izdavanjem biometrijskih putovnica 2. generacije.
Cijena biometrijske putovnice u redovnom postupku je 320 kuna za obrazac putovnice i 70 kuna upravnih pristojbi (do sada je cijena putovnice iznosila 150 kuna za obrazac putovnice i 70 kuna upravnih pristojbi).
 
Zahtjev za izradu biometrijske putovnice se podnosi usmeno u policijskoj upravi i policijskoj postaji, a nije obvezno da to bude policijska uprava ili policijska postaja po mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.
 
Zahtjevu se prilaže: dokaz o identitetu (osobna iskaznica ), 1 fotografija (skrećemo pozornost da se radi o posebnim fotografijama za biometrijsku putovnicu koje se razlikuju od dosadašnjih fotografija za putne isprave pa molimo da upozorite fotografa za koju svrhu trebate fotografiju ), dokaz o uplati cijene obrasca putne isprave i 70 kuna upravnih pristojbi (već štampani obrasci uplatnica mogu se dobiti u PU/PP) te ranije izdanu putnu ispravu.
Za malodobne osobe zahtjev podnosi roditelj, odnosno zakonski zastupnik ( uz predočenje rodnog lista) . Djeca starija od 12 godina moraju biti prisutna kod predaje zahtjeva.
Rok za izradu biometrijske putovnice je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
.
Početak izdavanja biometrijskih putovnica ne utječe na rok važenja ranije izdanih putnih isprava. One se mogu koristiti do isteka roka valjanosti.


Stranica