Operativna akcija "MIR I DOBRO"

Slika PU_SK/slike/vijesti/policija05.jpg

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, biti utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO»

 
         Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, biti utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 14. prosinca 2009.g. do 8. siječnja 2010.g.
                    Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i ranije apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje na opasnost od čestih zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pred prazničkog raspoloženja, kako bi utjecali na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade i na taj način spriječe tragične posljedice.
                     Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja građana proteklih godina na području naše Policijske uprave, gdje nažalost bilježimo,
2004/2005.g. jednu smrtno stradalu osobu, 2005/2006.g. jednu teže ozljeđenu osobu 2006/2007.g. jednu lakše ozljeđenu osobu i 2007/2008.g.ukupno je ozlijeđeno 4 osobe od kojih su 2 teže ozlijeđene, a tijekom 2008./2009. bilježimo i lakše tjelesne ozlijede jednog djeteta.
                     Obzirom na gornje, upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu kao i na propisan način prometa pirotehničkih sredstava temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima.
 
                   Istom Zakonom propisano je da se pirotehnička sredstva za zabavu razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama.
Među pirotehnička sredstva ove vrste, između ostalih, spadaju, bengalske šibice, pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za dječje pištolje, konfleti-bombice, pucajuće žabice, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom ili srebrnom kišom, pucajuće vrpce i male petarde, te drugi slični proizvodi.
                   Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 16 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 01. siječnja.
 Za napomenuti je, da je uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II. zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca,, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. U pirotehnička sredstva ove vrste ubrajamo, između ostalih, petarde, rimske svjećice, mali vatro metni bicikli, fontane, bengalske baklje, topovski pucanj, tzv. party kneller i rakete, te drugi slični proizvodi.   
 
                     Osim naprijed navedenih pirotehničkih sredstava, postoje i pirotehnička sredstva za srednje vatromete, koja su istim Zakonom svrstana u pirotehnička sredstva razred III., te pirotehnička sredstva razred IV., u koja spadaju pirotehnička sredstva za velike vatromete, a čija nabava i prodaja je dopuštena pravnim i fizičkim osobama uz prethodno pribavljene nabavne dozvole od ovog Ministarstva, odnosno nadležne Policijske uprave.   
 
                     O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.
 
                     Obzirom na gornje, policijski službenici naše Policijske uprave će kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti Optužni prijedlog.
 
                     Glede naprijed navedenog, molimo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s   tim smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, a posebice djece, obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 92.


Stranica