„Izgradnja kapaciteta granične policije Republike Hrvatske i BiH u provedbi mješovitih ophodnji“

Slika topvijesti/godina_2009/studeni_09/ophodnja.jpg

Dana 20. studenog, u hotelu „Ivan“ u Šibeniku, održana je tiskovna konferencija u sklopu završnog seminara za graničnu policiju Republike Hrvatske i BiH, kojim se ujedno obilježava završetak projekta „Izgradnja kapaciteta granične policije Republike Hrvatske i BiH u provedbi mješovitih ophodnji“, koji se provodi od 1. ožujka 2009. godine.

Foto: Ilustracija/PU karlovačka
Danas je u hotelu „Ivan“ u Šibeniku, održana tiskovna konferencija u sklopu završnog seminara za graničnu policiju Republike Hrvatske i BiH, kojim se ujedno obilježava završetak projekta „Izgradnja kapaciteta granične policije Republike Hrvatske i BiH u provedbi mješovitih ophodnji“, koji se provodi od 1. ožujka 2009. godine.
 
Svečanom zatvaranju u sklopu završnog seminara ispred MUP-a Republike Hrvatske bio je nazočan načelnik Odjela za zaštitu državne granice, g-din Vjekoslav Majić, ispred Granične policije BiH nazočio je savjetnik direktora granične policije Ministrastva sigurnosti u BiH, g-din Sead Lisak, a u ime Međunarodne organizacije za migracije, Misije u RH, nazočna je bila g-đa Sunčanica Skupnjak Kapić, uz ostale predstavnike granične policije regionalne razine iz obje države.
 
Tom prilikom, između ostalog, predstavnici državnih Ministarstava i Međunarodne organizacije za migracije istaki su da ovaj Projekt provodi i financira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u uskoj suradnji s MUP-om Republike Hrvatske i Ministarstvom sigurnosti BiH, vezano za provedbu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o suradnji u nadzoru državne granice i pripadajućeg Protokola o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu.
 
Nadalje, da je tijekom trajanja Projekta provedeno je 10 zajedničkih obuka i praktičnih vježbi za 300 službenika granične policije RH i BiH iz područja uz državnu granicu, s ciljem što učinkovitije borbe protiv prekograničnog organiziranog kriminala i ilegalnih migracija. Ukupna vrijednost projekta je oko 130.000 dolara.
 
Tijekom završnog seminara dodijelit će se certifikati svim djelatnicima granične policije koji su prošli obuku.
 
Na kraju je posebno istaknuto da je ovaj projekt doprinos na području granične sigurnosti i regionalne suradnje te pridonosi mjerama koje Republika Hrvatska provodi u procesu približavanja Europskoj uniji.


Stranica