Šibenik - otkriveni provalnici u stanove

Slika PU_SK/slike/vijesti/provalnickialat.jpg

Dana 10. kolovoza 2009.g. u Šibeniku u ulici Branitelja domovinskog rata izvršena su četiri kaznena djela teške krađe, dok je u ulici Stjepana Radića izvršeno još jedno isto kazneno djelo i to sve u vrijeme dok su stanari provaljenih stanova bili odsutni, na način da su od strane nepoznatih počinitelja uporabom podesnog alata polomljeni ulošci cilindričnih brava na ulaznim vratima stanova u stambenim zgradama, nakon čega je



foto:PU šibensko-kninska
Dana 10. kolovoza 2009.g. u Šibeniku u ulici Branitelja domovinskog rata izvršena su četiri kaznena djela teške krađe, dok je u ulici Stjepana Radića izvršeno još jedno isto kazneno djelo i to sve u vrijeme dok su stanari provaljenih stanova bili odsutni, na način da su od strane nepoznatih počinitelja uporabom podesnog alata polomljeni ulošci cilindričnih brava na ulaznim vratima stanova u stambenim zgradama, nakon čega je nepoznati počinitelj ulazili u unutrašnjost stanova, vršili preturanje, kojom prilikom su otuđivali uglavnom novac i zlatninu, a u jednom slučaju i prijenosno računalo.
Tom prilikom prema načinu izvršenja dva kaznena djela su ostala u pokušaju, dok su tri dovršena, a ukupna pričinjena šteta procijenjena je na iznos od oko 14 500 kuna.

Dana 14.08. 2009.g. oko 11,30 sati u stambenoj zgradi u ulici Branitelja domovinskog rata 2B, od strane građana su uočene dvije muške osobe koje se sumnjivo ponašaju, odnosno koje obilaze stanove i provjeravaju da li se u stanovima netko nalazi.
Postupanjem policijskih službenika ove policijske uprave, Policijske postaje Šibenik, koji su se tada nalazili izvan službe, kao i postupanjem policijskih službenika u službi, u neposrednoj blizini je zatečen jedan od navedene dvije osobe, za kojega je daljnjim postupanjem utvrđeno da se radi i 30-godišnjem državljaninu Rumunjske.
Tom prilikom vanjskim pregledom kod istog je pronađeno i oduzeto više komada alata, između kojeg i viličasti ključ podesan za lomljenje uložaka cilindričnih brava, obzirom na sumnju da je isti izvršio navedena kaznena djela nad istim u navedenoj policijskoj postaji provedena je kriminalistička obrada.
 
Provedenom kriminalističkom obradom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je isti dana 14. kolovoza 2009.g. uz uporabu navedenog podesivog viličastog ključa pokušao provaliti u stan 67-godišnjaka iz Šibenika, u ulici Branitelja domovinskog rata 2B, kada je u izvršenju zatečen od strane oštećenog, te se udaljio s mjesta događaja, nakon čega je zatečen od strane policijskih službenika.
Tijekom kriminalističke obrade, osim navedenog viličastog ključa od istoga su još privremeno oduzeta i tri odvijača, mobilni telefon „LG“, 4 SIM kartice, 4 novčanice od 200 kuna, 13 novčanica od 50 eura, 13 novčanica od 20 eura i 9 novčanica od 10 eura, dakle ukupno 1000 eura i 800 kuna.
Zbog navedenog kaznenog djela osumnjičeni je dana 15.08. 2009.g. , uz kaznenu prijavo doveden Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku, a koji je istom odredio jednomjesečni pritvor,
 
Privremeno oduzeti alat je odmah poslan na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Izvršenim mehanoskopskim vještačenjem je utvrđeno da je upravo podesivi viličasti ključ privremeno oduzet od osumnjičenog, alat kojim su počinjene teške krađe provaljivanjem lomljenjem uložaka cilindričnih brava na štetu 55-godišnjaka, 57-godišnjaka 67-godišnjaka, 79-godišnjakinje i 65-godišnjaka svi iz Šibenika, a čije izvršenje je podrobno opisano u uvodnom dijelu teksta, tj. da su upravo s tim alatom polomljeni ulošci cilindričnih brava na vratima njihovih stanova.
 
Odmah po zaprimanju navedenog nalaza i mišljenja mehanoskopskog vještačenja, dana 02.09. 2009.g. Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku je dostavljena nadopuna prethodne kaznene prijave protiv osumnjičenog 30-godišnjeg državljanina Rumunjske, kojim se zbog utvrđene osnovane sumnje isti prijavljuje i za navedenih pet kaznenih djela.
 Obzirom da su prikupljena operativna saznanja da se u vrijeme izvršenja ovih kaznenih djela u društvu osumnjičenog nalazila još jedna za sada nepoznata osoba, do sada provedenim operativnim mjerama i radnjama, isti nije pronađen, te se i nadalje, poduzimaju sve potrebne radnje u cilju identifikacije te druge osobe.


Stranica