Tiskovna konferencija

Slika PU_SK/slike/vijesti/PUSKA.jpg

18. ožujka u prostorijama Policijske uprave je održana tiskovna konferencija o rezultatima rada u proteklom razdoblju i porastu broja zabilježenih požara na području županije.  

18. ožujka u prostorijama Policijske uprave je održana tiskovna konferencija o rezultatima rada u proteklom razdoblju i  porastu broja zabilježenih požara na području županije.  

Ovoj tiskovnoj konferenciji je bio nazočan i Županijski  vatrogasni zapovjednik g. Darko Dukić  koji je, između ostalog,  posebno naglasio znatan porast požara na otvorenim prostorima, u prilog čemu je naveo da je od početka ove godine do jučer, 17. ožujka 2011.g. na našem području ukupno evidentirano 438 požara na otvorenim prostorima, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano samo 33 požara ove vrste.  

 Nadalje je naveo da je za taj broj požara angažirano ukupno 1 632 vatrogasca, koji su odradili ukupno 5 290 radnih sati, što čini ukupan trošak intervencija u iznosu od 1 392 850 kuna. Također je napomenuo da je ukupna opožarena površina od 3 743 hektara, a najveće  opožarena površina je na području Miljevaca.

 Na okolnosti povećanog broja požara na otvorenom prostoru policijski službenik za nadzor i planiranje-za prevenciju, Marinko Šaršanski je naveoda se evidencija požara u Policijskoj upravi u odnosu na vatrogasce vodi prema drugim pokazateljima, pa je tako u protekla dva mjeseca ove godine na našem području u policiji ukupno evidentirano 339 požara, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je evidentirano ukupno 68 požara  također, čini znatan porast. Prema do sada obrađenom požarima ukupna nastala materijalna šteta je procijenjena na oko 5 900 000 kuna.

Do danas su vezano za izazivanje požara Općinskom državnom odvjetništvu podnijete ukupno dvije kaznene prijave i jedno Posebno izviješće, zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Osim toga podnijeta su i dva Optužna prijedloga i 15 Obveznih prekršajnih naloga po Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara.            

Kako su naprijed nerečeni naveli,  osim već upućenih apela građanima od strane vatrogasaca i policije i ova tiskovna konferencija je na neki način upozorenje građanima da prilikom spaljivanja biljnog otpada pridržavaju Županijske odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru (Službeni vjesnik Šibensko-kninske županije broj: 9/2000 i 5/2008), a to znači da prethodno o loženju vatre treba obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ishoditi odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru, odnosno pridržavati se preventivnih mjera tijekom spaljivanja. Za nepoštivanje ovih odredbi, čak i ako nije došlo do izbijanja požara, zapriječena je novčana kazna u iznosu od 500-2000 kuna, a u slučaju izbijanja požara kazne su od 2000-5000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

O rezultatima rada u protekla dva mjeseca ove godine upoznala je policijske službenica za odnose s javnošću, Sanja Baljas, kojom prilikom je navela da je na području ove Policijske uprave zabilježeno ukupno 397 kaznenih djela, uz napomenu da je tijekom ovoga razdoblja zabilježena veća efikasnost u otkrivanju počinitelja kaznih djela za 18.4%.

Nadalje, da od ukupnog broja kaznih djela najveći udio čine djela općeg kriminaliteta (267), potom kaznena djela kriminaliteta droga (65), zatim gospodarskog kriminaliteta (35), a zabilježeno je 7 kaznenih djela  kriminaliteta na štetu djece i maloljetnika i 5 kaznenih djela iz oblasti prometa, gdje su u ukupno 105 evidentiranih prometnih nesreća 3 osobe smrtno stradale, 10 teško ozlijeđeno i 30 osoba lakše ozlijeđeno.  

Kao pozitivan trend bilježi se porast kriminaliteta droga za 66.7% i gospodarskog kriminaliteta za 25 % u odnosu na prošlu godinu, a što je pokazatelj veće uspješnosti policije u otkrivanju kaznenih djela ove vrste, a čemu u prilog ide i ukupno 17 zabilježenih zapljena opojnih droga.

    

        



Stranica