Zimski uvjeti na cestama - savjeti i preporuke

Obzirom da stižu zimski uvjeti na cestama potrebno je prilagoditi svoja vozila i u slučaju putovanja u unutrašnjost uvijek sa sobom imati potrebnu opremu

FOTO: Ilustracija

Kao i svake godine nalazimo se pred razdobljem kada će uslijediti „zimski uvjeti na cestama“ (od 15. studenog). Kako bi se svi vozači pravodobno informirali o nastupajućem periodu molimo da putem Vaših medija prenesete vozačima nekoliko savjeta kojih bi se trebali pridržavati, a koja su preduvjet sigurnom prometovanju tijekom zimskih uvjeta:
 
- na  put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte  polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena,
- na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima,
- prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama (putem informativnog centra HAK-a i 2. programa Hrvatskog radija),
- opremite vozilo zimskim gumama, koristeći zimske gume na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim,
- ukoliko kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, gume moraju imati najmanju dubinu profila od 4 mm,
- vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma,
- prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg na kotače vašeg vozila,
- ako krećete na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar,
- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,
- pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas,
- izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste.
                                                                                                                                                      
Na području Šibensko-kninske županije zimski uvjeti na cestama najčešće nastupaju na državnoj cesti D-1, odnosno na cestovnom pravcu Knin-Gračac koji je uvršten u Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, pa stoga prije kretanja na put tim pravcem provjerite svoju zimsku opremu te stanje i prohodnost ceste, kao i ostalih cesta na području drugih Županija kojima se namjeravate kretati. 
 
Također, od 1. studenog, do 31. ožujka 2024.g. obvezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima sukladno odredbi članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja ovih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30 eura.   
 
Osim toga i vozači bicikla od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) i u slučaju smanjenja vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja zakonskih odredbi vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 60 eura.
 
U cilju sigurnosti u prometu apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu i tako doprinijeli, kako svojoj sigurnosti, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu. Tijekom 2023.g. u vožnji bez upaljenih svjetala je zatečeno 160 vozača što je povećanje od 24% u odnosu na isto razdoblje lani.
 
Pozivamo medije da upozoravaju sve sudionike u prometu, navedene savjete da im prezentiraju najmanje jedanput mjesečno, a posebno upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa i tako svi zajedno doprinesemo sigurnosti u prometu, jer je aktivnost policije samo jedan od čimbenika koji može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Priopćenja