Tjedna analiza stanja u prometu

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 5. do 11. rujna 2022.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 22 prometne nesreće od kojih 8 s 3 teže i 6 lakše ozlijeđenih osoba i 14 s materijalnom štetom

FOTO: Ilustracija
           
Od ukupnog broja, na području Šibenika i Vodica se dogodila 21 prometna nesreća od kojih 8 u kojima su 3 osobe teže, a 6 lakše ozlijeđene i 13 s materijalnom štetom. Na području Knina dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Drniša nije bilo prometnih nesreća.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 15, nepoštivanje prednosti prolaza – 1, nepropisno kretanje po kolniku – 3, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 3.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 245 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (155), nekorištenje sigurnosnog pojasa (30), nepropisno uključivanje/isključivanje (27), upravljanje pod utjecajem alkohola (11) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 18 vozača i 11 vozila.
 
Izdvajamo događaj od 11. rujna kad su oko 1,45 sati u Drnišu policijski službenici zaustavili osobni automobil Škoda šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnjak kojem je izmjerena koncentracija od 1,88 g/kg alkohola u organizmu. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
 
U osam mjeseci nastavljen je negativni pokazatelj smrtnih stradavanja, promet na svim cestama se dosta pojačao tijekom turističke sezone kao i broj prometnih nesreća, pa  pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, zatim ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Posebno napominjemo kako je od dana 5. rujna akcija „Poštujte naše znakove“ koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih, koji su prvi put sudionici u cestovnom prometu. Stoga će policijske ophodnje tijekom cijelog mjeseca rujna biti u blizini škola, vrtića i odgojno-obrazovnih ustanova koliko im god to prilike budu dopuštale, a prvenstveno u vrijeme dolaska i odlaska najmlađih iz njih. Ovo je također poziv vozačima da svu pažnju usmjere na najmlađe sudionike u prometu, budu oprezni i ni na koji način ne ugroze njihov put u i iz škole. Više o akciji na poveznici Poštujte-naše-znakove.

Priopćenja