Tjedna analiza stanja u prometu

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 26. travnja do 2. svibnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 13 prometnih nesreća, od kojih 1 s 2 poginule osobe i 1 teško ozlijeđenom osobom i 12 s materijalnom štetom

Većina prometnih nesreća dogodila se na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 10, sve s materijalnom štetom. Na području Drniša nije bilo prometnih nesreća dok su se na području Knina dogodile 3 prometne nesreće od kojih 1 s 2 poginule osobe i 1 teško ozlijeđenom osobom te 2 s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 12 i nepoštivanje prednosti prolaska – 1.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 665 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (560), nekorištenje sigurnosnog pojasa (25), nepropisno uključivanje i isključivanje (15), upravljanje pod utjecajem alkohola (10), i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 8 vozača i 2 vozila.
                       
Ovom prilikom ističemo kako je 2. svibnja u 15,50 sati u Kninu zaustavljen 56-godišnjak koji je upravljao automobilom Volkswagen šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,97 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog će biti priveden Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Također je 1. svibnja u 14,35 sati na auto cesti A1 nedaleko čvora Pirovac 39-godišnjem nizozemskom državljaninu zabilježena najveća brzina kretanja od 227 km/h, a upravljao je osobnim automobilom „Audi“ nizozemskih registarskih oznaka. Vozaču je odmah naplaćena kazna u iznosu od 6.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje posebno velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom, pozivamo i nadalje vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Posebno se osvrćući na prometnu nesreću sa smrtnim ishodom koja se dogodila nedaleko Vrbnika, apeliramo na vozače da u slučaju bilo kakvih problema s prijevoznim sredstvima iste zaustave na proširenju ili barem djelomično van kolnika, zatim da koriste znakove za signalizaciju (trokut) kao i reflektirajući prsluk, dok sve druge vozače pozivamo da prilagode brzinu vožnje stanju na cesti bez obzira radi li se o cesti sa manjom ili većom količinom prometa.
 
 

Priopćenja