Najava akcije suzbijanja prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača

U noći 27./28. veljače (subotu/nedjelju) između 21 i 4 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača


Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.
 
Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.
 
Statistički gledano, tijekom siječnja 2021.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske evidentirano je 47 prometnih nesreća (71 u siječnju 2020.g.) od kojih 30 sa materijalnom štetom (57 u siječnju 2020.g.) i 17 sa ozlijeđenim osobama (14 u siječnju 2020.g.), a nije bilo smrtno stradalih osoba. Iako je smanjen broj prometnih nesreća povećan je broj onih s ozlijeđenim osobama. U ovih 17 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama ukupno je 21 osoba ozlijeđena i to njih 6 teže, a 15 lakše.
 
Analizirajući uzroke ovih 17 prometnih nesreća za svih 17 je uzrok ljudski faktor i to zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja – 9, nepoštivanje prednosti prolaza – 5, nepropisno kretanje po kolniku, nepropisno pretjecanje i nepropisno skretanje – po 1.
 
Osim toga, u siječnju 2021.g. evidentirali smo 8 prometnih nesreća koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola (4 sa ozlijeđenim osobama), zatim 10 prometnih nesreća koje su izazvali mladi vozači (3 s ozlijeđenim osobama) te 2 prometne nesreće mladih pod utjecajem alkohola (1 s ozlijeđenim osobama).
 
Bitno je napomenuti da je tijekom 2020.g. evidentiran 621 vozač koji je upravljao pod utjecajem alkohola kao i 80 vozača koji su odbili ovakvo testiranje, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježimo znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima.         
         
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i zaštitne kacige, te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 

Najave