Tjedna analiza prometa - 20 prometnih nesreća i 230 prometnih prekršaja

U proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 24. do 30. kolovoza na području Policijske uprave šibensko-kninske se dogodilo 20 prometnih nesreća, 4 s ozlijeđenim osobama i 16 s materijalnom štetom, u tim prometnim nesrećama 4 osobe su lakše i 1 teže ozlijeđena

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 18 se dogodilo na području Šibenika i Vodica i to 4 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama je 1 osoba teže i 4 lakše ozlijeđeno. Na području Drniša dogodila se 1 prometna nesreća s materijalnom štetom, a na području Knina se dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 19, nepoštivanje prednosti prolaska 1, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 8,00 - 10,00 sati - 9, 10,00 - 15,00 sati – 9 i 12,00 - 14,00 sati – 2.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale u srijedu - 10, nedjelju - 8 i četvrtak - 2.  
 
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 230 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (135), sigurnosni pojas (12), nepropisno uključivanje i isključivanje (10), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (8), upotreba mobilnog telefona tijekom vožnje (4), i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 15 vozača i 4 vozila.
    
Osim toga, 30. kolovoza oko 13,35 sati na autocesti A1, u Pirovcu, zabilježena je najveća brzina kretanja od 220 km/h, 47 godišnjeg slovačkog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom Ferari mađarskih registracijskih oznaka. Vozaču je na mjestu prekršaja naplaćena novčana kazna u iznosu od 4.000 kuna uz zabranu upravljanja vozilima B kategorije na području RH u trajanju od mjesec dana.
           
Nadalje, 28. kolovoza u 21,30 sati u Zečevu, Rogoznica, je zatečen 53-godišnji austrijski državljanin, da pod utjecajem alkohola upravlja motociklom Suzuki austrijskih registracijskih oznaka kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,31 g/kg alkohola u organizmu. Protiv vozača je podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
  
U petak, 28. kolovoza u vremenu od 16 do 21 sat na području Policijske uprave šibensko-kninske je provedena ciljana preventivno-represivna akcija, koje je bila usmjerena na nadzor prekršaja nepropisne brzine.
  
Tijekom provedene akcije su kontrolirana ukupno 126 vozila, kojom prilikom su utvrđena i sankcionirana 34 prekršaja, od kojih 30 prekršaja nepropisne brzine, 3  prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa i 1 nenošenje vozačke dozvole.
 
Prilikom postupanja policijskih službenika 29. kolovoza oko 2,00 sata u Šibeniku, u Ulici Velimira Škorpika, 26-godišnji vozač se u dva navrata odbio zaustaviti s osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka, po zapovijedi policijskih službenika, nakon čega je bez vozila, oko 2,10 sati, zatečen u Ulici Put Bioca gdje je uhićen i doveden u prostorije Postaje prometne policije.
Daljnjim postupanjem je utvrđeno da je 26-godišnjaku poništena vozačka dozvola, da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,44 g/kg alkohola u organizmu, a odbio je testiranje na droge.
Tom prilikom 26-godišnjaku je privremeno oduzet osobni automobil, a on je uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku, gdje mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana.
  
Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i zaštitne kacige, te da ne koriste mobitele tijekom vožnje,  jer samo odgovorno ponašanje je garant sigurnosti u prometu.
 

Pisane vijesti