Osumnjičeni za utaju poreza ili carine i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

U Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije je dovršeno složeno kriminalističko istraživanje za utaju poreza ili carine, i za kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a sve na štetu proračuna Republike Hrvatske

U Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije, u koordinaciji s Poreznom upravom, Područni ured Šibenik i Općinskim državnim odvjetništvom je dovršeno složeno kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom, 39-godišnjakinjom i 41-godišnjakinjom osumnjičenima za utaju poreza ili carine, dok su 39-godišnjakinja i 41-godišnjakinja osumnjičene i za kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a sve na štetu proračuna Republike Hrvatske.  

Utvrđeno je da osumnjičeni 32-godišnjak i osumnjičena 39-godišnjakinja, s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, trgovanjem rabljenim vozilima nabavljenim unutar EU, za tvrtku sa sjedištem u Šibeniku, u vremenu od 1. travnja do 31. kolovoza 2016. nisu prijavili, obračunali, niti platili porez na dodanu vrijednost u visini od 5.441.151,02 kuna, o čemu osumnjičena 39-godišnjakinja, kao odgovorna osoba tvrtke, nije vodila niti dostavila poslovne knjige poreznom tijelu.

Nadalje je utvrđeno da osumnjičeni 32-godišnjak i osumnjičena 41-godišnjakinja, također s naprijed navedenim ciljem, nisu prijavili, obračunali, niti platili porez na dodanu vrijednost u periodu od 1.kolovoza 2016. do 31. ožujka .2017. u sveukupnom iznosu od 3.635.250,00 kuna, o čemu osumnjičena 41-godišnjakinja, kao odgovorna osoba tvrtke, nije vodila niti poreznom tijelu dostavila poslovne knjige.

Ovim kaznenim djelima je oštećen Državni proračun RH za ukupna iznos od 9.076.401 kuna.
Protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava.
 

Priopćenja