Tjedna analiza prometa

42-godišnjem vozaču izmjerena koncentracija alkohola od 3,37 g/kg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 13.do 19. siječnja na našem području se ukupno dogodilo 16 prometnih nesreća, 4 s ozlijeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 3 osobe su teže, a 2 lakše ozlijeđene.
Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 14 se dogodilo na području Šibenika i Vodica, i to, 4 s ozlijeđenim osobama u kojim prometnim nesrećama su 3 osobe teže, a 2 lakše ozlijeđene i 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Na području Drniša i Knina su zabilježene po jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 14, nepoštivanje prednosti prolaska 2, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati (10), 10,00-15,00 sati (3),  12,00-14,00 sati (3).  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale nedjelja i srijeda 7, utorak  2.  
U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 140 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (62), sigurnosni pojas (23), upotreba mobitela tijekom vožnje (5), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (10), nepropisno uključivanje isključivanje (22) i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 10 vozača  i 4 vozila.
           
Osim toga, 15. siječnja oko 11 sati u mjestu Utore Donje je zatečen 42-godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom WV Passat, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija je 3,37 g/kg. Vozač je, zbog visoke koncentracije alkohola u organizmu prevezen u Opću bolnicu Šibenik, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.
 
Nadalje, 14. siječnja oko 15.05 sati na autocesti A1 je zabilježena najveća brzina kretanja od 218 km/h 23-godišnjeg vozača osobnog automobila Porsche, zagrebačkih registracijskih oznaka. Vozaču je mjestu prekršaja putem Prekršajnog naloga naplaćena novčana kazna u ukupnom iznosu od 6.500 kuna.
 
U cilju podizanja razine sigurnosti u prometu pozivamo vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve  i da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer tako doprinose svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu.
 

Pisane vijesti