Provedena vježba „Jadran 2011“

foto: PU šibensko-kninska

U skladu sa Planom zajedničkih aktivnosti za 2011. godinu svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, provedena je vježba „Jadran 2011“ na temu „ Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru", a s ciljem da se u operativnoj praksi i provjeri pokaže stupanj uvježbanosti svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, gdje će se jasno pokazala trenutna sposobnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela, kako je naveo ravnatelj Uprave za granicu g. Nikola Milina.

Tijekom prošle godine na Jadranu su spašene 944  osobe i oko 200 plovila, a najveći broj akcija događa se tijekom ljetnih mjeseci, kazao je ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda i Zapovjednik stožera Plana intervencija kapetan Joško Nikolić nakon uspješno održane vježbe „Jadran 2011“ u šibenskom akvatoriju na temu „Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru“.

Sve akcije spašavanja na moru, istaknuo je Nikolić, koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa središtem u Rijeci.

Vježba je obuhvatila akciju progona nepoznatog plovila koje je nakon sudara s putničkim brodom pobjegao s mjesta nesreće. Nakon sudara na putničkom brodu izbio je požar u strojarnici, nekoliko članova posade je ozlijeđeno od kojih je jedan pao u more. Lučka kapetanija Šibenik je nakon zaprimljenog poziv obavijestila MRCC, te su u akciju spašavanja upućeni plovilo pomorske policije, brodica kapetanije, vatrogasci, eko brodica, tegljač i helikopter Obalne straže RH iz Divulja.

Plovilo pomorske policije krenulo je u progon za odbjeglim plovilom, a helikopter HRZ-a je iz mora izvukao utopljenika, dok su ozlijeđeni članovi posade vozilom hitne pomoći prebačeni u najbližu bolnicu. Zbog velike količine goriva na brodu, i opasnosti istjecanja goriva, oko gorućeg broda stavljene su zaštitne brane, a nakon ugašenog požara putnički brod je uhvaćen u tegalj i odvezen u najbližu luku zakloništa.

Provedbom vježbe uspješno je prikazana sposobnost i spremnost zajedničkog djelovanja svih nadležnih tijela zaduženih za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru.

Nositelj vježbe je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sudjelovali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Gorska služba spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, Lučke kapetanije, tvrtka Cian iz Splita za zaštitu u slučaju onečišćenja mora, i Obalna straža.   



Stranica